Olet ehkä kuullut sanonnan ”jollakin on suunnitelma, mutta viisaalla toimiva systeemi”. Erityisopettajalle on iloa molemmista!
Tässä muutama mahdollisuus toimivan kalenterisysteemin metsästäjälle, jos olet huomannut, että opettajan päiväkirjakalenterilla on oikea nimi, mutta työsi kannalta väärä sisältö. Valmiiksi ajatellun kalenterin sisälle voi marraskuuhun mennessä helposti hukata Oppilaan jos Kaksikin… mikä on paljon, silloin kun oppilaita on alle kymmenen.
Onko päiväkirjakalenteri peilikuva omasta työstäsi?
Toimiva systeemi, joka antaa tilaa uusille oivalluksille, omien ajatusten ja työn hallinnalle. Toki sen rakentaminen vie muutaman elokuisen hetken, mutta se kannattaa.
Lukuvuosi vaihtuu, mutta oppilaat eivät.
Paitsi jos vanhat kuoret toimivat, vain sisältö täytyy päivittää.
Rengaskansio on näppärä, sillä se antaa mahdollisuuden jättää tärkeät sivut paikoilleen seuraavaa lukuvuotta varten. (Kuvan kalenteri on ”kikki K.”, mutta myös tavallinen rengaskansio toimii hyvin.)
Näin kalenteri uusiutuu, mutta päiväkirja jää tärkeänä siltana elettyyn. Sisällys voisi näyttää vaikka tällaiselta:
Mieti sisältö kuitenkin oman työsi tarpeiden kannalta.
Entä poisheitettävät paperit, jotka eivät päädy silppuriin? Tällaisia aarteita varten kannattaa olla ”vanhat kalenterini” -kansio, johon paperit on helppo siirtää.
Mutta sitten varsinaiseen opetukseen.
Toiminta-alueittaisessa opetuksessa oppilasta kohden muistettavien ja hallittavien asioiden määrä kertaantuu.
Mitä opetukseen liittyviä asioita sinun täytyy työssäsi muistaa ja hallita?
Tee lista asioista ja sisällytä niitä varten omat sivut kalenteriisi.
Kuvan kalenterisivuja voit tulostaa tästä.
Vaativassa erityisessä tuessa opetus on pitkälle yksilöllistettyä. Toiminta-alueittaisessa opetuksessa valmistelemani oppitunti pitää sisällään useita yksilöllisiä tavoitteita. Yksi oppitunti, kuusi oppilasta, kuusi suunnitelmaa. Kalenteri voi parhaimmillaan olla toimiva ja pitää kasassa suunnitelmat tavoitteisiin pääsemiseksi.
Mitkä asiat vaativat suunnittelua ja kokonaisuuksien hallintaa omassa työssäsi?
Tässä neljä vinkkiä pohdintaan:
1. Jokaista oppilasta varten oma välilehti. Välilehden sisällön voi räätälöidä kunkin oppilaan tavoitteita tukeviksi. Yhden oppilaan sivut voisivat näyttää esimerkiksi tältä.
Oppilaskohtaisia sivuja voit tulostaa tästä.
2. Ryhmätuntisuunnitelmat erikseen. Toiminta-alueittaisessa opetuksessa ryhmätunneilla on usein oppilaiden toimintaa ohjaava struktuuri: tuttu aloitus, harjoitukset/tehtävät, tuttu lopetus. Opettaminen on luovaa työtä ja hyvät ideat harjoituksiin kannattaa kirjata muistiin heti kun mahdollista. Niin ryhmätuntisuunnitelmissa kuin yksilöopetuksessakin käytän ”rastipaikkaa”. Muistiin merkitty tehtäväidea saa rastin peräänsä, kun se on otettu käyttöön. Vapaana olevat ideat taas tulevat löydetyiksi helposti.
Ryhmätuntisuunnitelmia voit tulostaa tästä.
3. Arviointi ja seuranta opettajan päiväkirjakalenterissa. Arviointia ja seurantaa on tärkeä tehdä säännöllisesti ja myös yhdessä ohjaajien (avustajien) kanssa. Sijainti arvioinnille tulee olla asiallisessa paikassa, missä homma tulee varmasti ja vaivatta tehtyä. Asia on oman blogikirjoituksensa arvoinen ja siksi en mene siihen tässä syvemmin. Itse olen sisällyttänyt kalenteriini arviointi- ja seurantasivuja yksilöopetuksen ja joidenkin ryhmätuntien yhteyteen.
4. Ongelmalliseksi osoittautunutta. Tarvitsenko todella jokaista kalenteriin laittamaani sivua? Ensimmäinen oma kalenterini näytti samalta kuin liian täyteen pakattu auto viikonloppuretkeä varten: paljon hyödyllistä ja runsaasti kaikkea kivaa. Systeemin toimivuuden varmistamiseksi ihan kaikkea ei tarvitse, ei voi, eikä kannata ottaa matkalle mukaan. Ja kyllä, tämä pitää paikkansa myös opettajan päiväkirjakalenterin kohdalla.
Seuraavassa blogimerkinnässä aiheena on yhteisen lukujärjestyksen rakentaminen luokkaan, jossa yksilöllistäminen läpäisee kaiken toiminnan. Siihen asti, mukavia hetkiä opetuksen suunnittelun parissa!
Ps. Vatti K. – Vaativa erityinen tuki kehittyy -koulutukseen ilmoittautuminen alkoi varsin vauhdikkaasti. Lisätietoja mahdollisiin peruutuspaikkoihin ja muuta mielenkiintoista löydät Vaativan erityisen tuen Facebook -sivuilta.